Pitanje pokrenuto prvi put nakon 27 godina: AMERIKA DOBIJA NOU SAVEZNU DRŽAVU?!


Amerika
Pixabay.com

Predstavnički dom predvođen demokratskim parlamentarcima usvojio je u petak zakon kojim će Vašington, D.C., postati 51. država, iako su republikanci i Bela kuća izrazili protivljenje toj meri.

Predlog zakona, prikladno nazvan “H.R. 51”, a donet je na stranačkom glasanju tako što je bilo 232 “za”, a protiv je glasalo 180. Jedan demokrata, Kolin Peterson iz Minesote, glasao je protiv.

Predlog zakona, koji je sada na odluci Senata koji ima republikansku većinu, omogućio bi prijem nove države, pod nazivom Vašington, Daglas komonvelt, koju bi predstavljali dva senatora i jedan član Kongresa.

Teritorija države obuhvatala bi svu trenutnu teritoriju okruga, osim spomenika i saveznih zgrada poput Bele kuće i Kapitola.

Ipak, ova odluka će najverovatnije biti odbijena u Senatu koji većinom kontrolišu republiaknci i predsednik SAD Donald Tramp.

Ovo istorijsko glasanje, prvo po pitanju broja država nakon 27 godina, donelo je novi fokus na status glavnog grada SAD koji ima populaciju od 700.000, ali ne i pravo glasa u Kongresu.

Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.