ČERNOBIL DVA? Na severu Evrope povećana radijacija, Rusi tvrde OVO


Senzori u Švedskoj detektovali su porast prisustvo nuklearnih čestica u blizini Baltičkog mora, prenose svetski mediji.Kako se navodi, ustanove u Švedskoj detektovale su tri izotopa Cs-134, Cs-137 i Ru-103, koji su povezani sa nukleanom fisijom i prisutni su u znatno višim količinama od uobičajene.

Senzori koji se obično koriste da detektuju nuklearna oružja otkrili su neobjašnjeno povećanje nivoa radijacije, koja, navodno, dolazi iz Sankt Peterburga.

Portparol organizacije zadužene za praćenje nuklearnih aktivnosti CTBTOA istakao je da je radijacija “bez sumnje” nastala nuklearnom fisijom odnosno procesom kojim se stvara nuklearna energija. Povećano zračenje zabeleženo je i na teritoriji skandinavskih zemalja Finske, Danske i Norveške.

Porparol državne ustanove Rosenergoatom koja se bavi nuklearkama izjavio je da dve elektrane na severu zemlje, za koje se sumnja da su “krivci” za povećani nivo radioaktivnosti, rade normalno.

Elektrana Lenjingrad u blizini Sankt Peterburga i Kola elektrana u blizni Murmanska funkcionišu uobičajeno i nivo radioakivnosti nalaze se u normali, kaže portparol a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Institut za javno zdravlje u Holandiji, međutim, saopštio je da je analizirao rezultate iz nordijskih zemalja i zaključio da su radioaktivni izotopi došli iz pravca zapadne Rusije, prenosi “Dejli Mejl”.

– Ove čestice su veštačke, odnosno napravio ih je čovek – navela je ta agencija i dodala da “specifična lokacija ne može biti indentifikovana zbog ograničenog broja podataka”.

Source link

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.